Cat costa o amenajare de interior si cat timp va dura?

Ideea de a lucra la amenajarea casei cu un designer de interior este privita cu reticenta in Romania. Pe o piata tanara, notiunea de design de interior este inca neclara. Aceasta este deseori asociata cu un capriciu, si nu cu o necesitate. Multe persoane se intreaba: Ce face un designer de interior? Cum se lucreaza cu un designer de interior? Cat costa un designer de interior? De ce sa apelez la un designer de interior? Cum se alege un designer de interior?

Pornind de la aceste intrebari primite de-a lungul timpului, am gandit acest articol prin care incercam un demers de lamurire prin exemple concrete si informatii utile si necesare.

In primul rand, este bine sa stii in ce conditii ai putea sa apelezi la un designer de interior. Iata cateva posibile situatii:

Pentru o casa la rosu

Casa la rosu inseamna o constructie cu peretii fara tencuiala (exterioara si interioara), fara finisaje, fara instalatii electrice gaze/apa, geamuri termopane. Este situatia ideala, pentru ca permite flexibilitate in proiectul de design interior, in functie de dorintele clientului. Pozitiile de electrica si instalatii nu sunt stabilite definitiv. Acestea pot fi indicate in proiectul de arhitectura, dar in acest stadiu se pot face inca modificari fara a afecta derularea lucrarilor. De aceea, acesta este momentul ideal pentru a apela la un designer de interior, generand astfel economii substantiale de timp si bani, prin evitarea modificarilor ulterioare.

Pentru o casa la gri

Aceasta presupune o constructie semifinisata, pereti tencuiti, instalatii sanitare si electrice deja existente, fara finisajele de baza: vopsea, gresie, faianta, parchet, usi. In functie de pozitionarea mobilierului si dimensiunile acestuia, a electrocasnicelor sau obiectelor sanitare vor rezulta anumite pozitii pentru prize si corpuri de iluminat. In functie de tipul acestora (candelabre, spoturi incastrate, benzi luminoase, aplice sau veioze) vor exista si eventuale modificari ale instalatiei, deci costuri suplimentare in achizitii, montaj, drumuri etc.

Modificarea unui spatiu finisat deja existent (casa sau apartament)

Intr-o astfel de etapa se pot face modificari, dar sub atenta urmarire a unui arhitect care indica ce se poate modifica si ce nu. Orice astfel de modificare se face doar cu autorizatie de constructie! Un perete de rigips se poate darama sau modifica, insa nu si o grinda sau un perete sau stalp de rezistenta. Designerul sau arhitectul de interior va reconfigura spatiul in functie de cererile clientului, cu schite 2D. In plus, va oferi reprezentari tridimensionale acolo unde este nevoie. Dupa reconfigurarea spatiului, urmeaza etapele implementarii detaliilor ce implica stilul de amenajare prin culori, finisaje, detalii de mobilare, accesorii, accente decorative etc.

Care sunt etapele de lucru cu un designer de interior?

La prima intalnire cu beneficiarul, designerul de interior afla detalii despre dorintele si nevoile acestuia. Pe baza schitei si a releveului, se stabileste destinatia fiecarui spatiu si intentiile clientului legate de estetic si functional. Preferintele de culoare, stil, pasiuni pot constitui punctul de pornire pentru amenajarea, reamenajarea sau/si decorarea spatiului.

Proiectarea

Se realizeaza planurile de amenajare, care includ:

  • variante de amenajare a spatiului (vizualizari 2D, 3D, detalii de mobilare si decorare)
  • planul pentru eventuale compartimentari/ volume pentru executie
  • indicatii de finisaje: gresie, faianta, parchet, piatra naturala, tapet, vopsea decorativa
  • plan de iluminare – pozitionarea corpurilor de iluminat si a prizelor, plan de ambientare prin lumina
  • imagini 3D si planuri la scara pentru executia montajului de gresie si faianta, tipuri de sanitare si indicatii de montaj pentru acestea

 

Urmarirea lucrarii si asistenta tehnica

Lucrarea de proiectare include 2-3 vizite pe santiere, la momentele cheie ale punerii in opera. Vizitele suplimentare implica un cost aditional – de la 25 eur/ vizita pe santier, in functie de distanta si orele de lucru.

Un specialist poate insa oferi o idee despre investitia necesara intr-un proiect similar. Inainte de a porni la drum, este ideal sa cunosti bine piata de produse si servicii, sa te informezi din surse sigure, sa inveti unde poti face economie si unde merita sa cheltuiesti mai mult.

De ce este mai eficient sa lucrezi cu un designer de interior?

Lucrand alaturi de un specialist, clientul economiseste atat bani, cat si timp. Daca se preia casa la rosu, sunt implicate multe etape care depind unele de altele si pot implica echipe diferite de montatori. In cazul in care nu se eficientizeaza fluxul lucrarilor de catre un specialist, intervin timpi de asteptare care intarzie lucrarea si genereaza costuri ce pot fi evitate. Specialistul cunoaste legislatia si normele de constructie si s-a confruntat in trecut cu nenumarate aspecte care ar putea debusola un client.

Designerul va face o lista de lucrari si o etapizare, de la bun inceput, pentru ca beneficiarul sa fie pus in tema cu ordinea acestora. Exista categorii de produse pe comanda, care nu sunt in stoc, iar designerul va sti in ce moment optim sa le comande astfel incat sa nu genereze timpi  de asteptare dar nici sa nu se cheltuiasca prin depozitarea lor.  In stadiul de santier, designerul interactioneaza cu seful de santier, economiseste timp si compenseaza lipsa de informatie a clientului sau. In felul acesta, se pot inlatura costurile ascunse sau neprevazute si timpii de asteptare, care se reflecta pana la urma tot in costuri.

Cat costa un designer de interior?

In general, costul se calculeaza la metru patrat de spatiu util de amenajat, dar se ia in considerare si dimensiunea lucrarii si a spatiului – cu cat suprafata este mai mica, cu atat pretul pe metru patrat creste – la o baie de 4 mp, nu se justifica acelasi tarif/ suprafata ca cel pentru o casa de 100 mp, pentru ca la o baie se lucreaza cateva ore doar pentru stereotomii. Spatiile publice implica un cost mai mare, deoarece necesita informari mai multe, documentari, aprobari si avize.

Costul unui designer de interior porneste de la 10 EUR/ m2 si este personalizat pe spatiul dat. Un client, pentru un anumit spatiu, isi poate dori randari 3D, pentru a vedea detalii de culori si finisaje, pentru alte spatii nefiind nevoie de un proiect atat de detaliat. Planurile si schitele sunt esentiale in orice lucrare de amenajare/ reamenajare. Randarile 3D sunt importante, deoarece este greu sa vizualizezi mental un spatiu privind un plan bidimensional.

De exemplu, pentru un apartament de 3 camere, pretul unui designer de interior poate fi de 1000 EUR, pentru o vila 2500-3000 EUR, tarife care includ toate etapele mentionate mai sus – schite 2D, 3D, stereotomii, schite amplasamente sanitare, electrice, proiect detaliat de mobilier, alegere finisaje, vizite la furnizori, vizite pe santier la etapele cheie etc. La evaluarea acestui cost, trebuie avut in considerare timpul necesar pentru finalizarea unei lucrari, care presupune in general cateva luni de lucru (exista lucrari care se prelungesc la un an sau chiar mai mult si pretul va creste).

Care este costul produselor utilizate intr-o amenajare?

Sa luam ca exemplu un caz des intalnit: o amenajare a unui apartament cu 3 camere, cu o suprafata de 80 mp. Ca sa iti faci o idee, daca vorbim de amenajare in ansamblul ei: finisaje, mobilier, decoratiuni, estimarea poate fi in jur de 350 euro/metru patrat, adica aproximativ 28.000 euro pentru acest tip de apartament. Cu aceiasi bani investiti, diferenta intre o amenajare facuta de un profesionist si una facuta de un amator poate fi imensa.

In plus, vei sti de la inceput ce trebuie sa cumperi, cat costa si unde trebuie instalat, adica vei scapa de drumurile repetate la magazinul de bricolaj si de situatiile in care anumite lucrari trebuie refacute datorita unor aspecte care nu au fost luate in calcul initial (de exemplu amplasarea tevilor de gaz si apa in functie de configuratia pe care o alegi pentru bucatarie, a cablurilor electrice si a prizelor in functie de amplasarea ulterioara a corpurilor de iluminat si a mobilierului etc). In plus, supervizarea santierului este o activitate foarte stresanta si in acelasi timp ineficienta daca e facuta de un neprofesionist, este posibil ca timpul tau sa fie mai bine utilizat in alta directie daca lasi aceasta in sarcina designerului sau arhitectului de interior.

Cum arata un buget preliminar? Iata un exemplu de deviz pentru o amenajare propusa de echipa de designeri de la Avantgardesign, pentru un apartament de 3 camere din Bucuresti:

buget ap 3 camere

S-a considerat o amenajare cu un cost mediu pentru mobilier, adica un raport calitate-pret bun, cu produse de calitate. In devizul de mai sus, mobilierul a fost realizat la comanda, personalizat, cu finisaje si sisteme de calitate (MDF, furnir lemn, accesorii superioare). Daca bugetul iti permite, iti recomandam sa investesti mai mult in mobilier, pentru a te bucura de el o perioada indelungata (patul matrimonial, mobilierul de bucatarie, canapeaua etc)

Precizam ca devizul poate fi diferit pentru fiecare caz in parte intrucat multe din aspectele de mai sus pot suferi modificari in functie de de stadiul lucrarilor in momentul preluarii proiectului, de calitatea constructiei peretilor, a instalatiilor sau a finisajelor. De exemplu, peretii si tavanele cu defecte de planeitate vor implica cantitati mai mari de rigips sau glet,  sau pardoselile inegale – costuri de sape grosiere sau nivelante, iar instalatiile vechi implica si ele costuri marite cu materialele si manopera.

Cat dureaza in medie o amenajare?

O amenajare de interior poate dura, in medie, de la 2 luni la 4 luni sau chiar mai mult, in functie de complexitate. Cum poate fi optimizat acest termen? Iata cateva sugestii:

  • existenta unui proiect de amenajare
  • existenta unui buget realist de pornire
  • echipe de montaj bine coordonate
  • achizitii organizate pe timpi minimi de asteptare
*Mentionam ca toate preturile din articol sunt raportate la iulie 2016

 

 

 

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.