Casă sustenabilă pentru competiția Solar Decathlon

Proiectul de casă solară sustenabilă ce reprezintă România la cea mai mare competiție de case solare din lume, Solar Decathlon 2018 (Dubai), este extins pe o suprafață de 75 mp. Amenajarea aparține Echipei EfdeN, în colaborare cu biroul de arhitectură Cumulus.

Conceptul arhitectural folosit se numește „biofilia”, deoarece înglobează toate modurile prin care natura a fost integrată în designul casei la nivel senzorial, prin intermediul formelor, culorilor și texturilor.

În acest proiect s-au implicat, de-a lungul timpului, în jur de 150 de studenți din toate domeniile: arhitecturală, construcții, instalații, comunicare. Cele 10 departamente din care este alcătuită echipa au lucrat interdisciplinar pentru a echilibra eficiența energetică a unei case solare și confortul interior.

Casa EFdeN Signature este gândită să răspundă condițiilor climatice din Dubai, acolo unde se desfășoară competiția. Natura a reprezentat o sursă semnificativă de inspirație – pornind de la structura celulară a plantelor, s-a creat o stratificare a spațiilor, care protejează nucleul (spațiul interior al casei). Primul strat protector reprezintă fațada (realizată din etalbond), cu o suprafață reflexivă care creează cel de-al doilea strat protector, o terasa acoperită, în care utilizatorul își poate petrece timp în aer liber, ferit de razele solare foarte puternice, specifice climatului. În plus, terasa cu plante reglează umiditatea din aer și îl purifică. Cel de-al treilea strat protector este reprezentat de anvelopanta bine termoizolată a casei, care reușește să mențină parametrii de confort din interior.

Casa este dotată cu 32 de panouri fotovoltaice, amplasate pe acoperiș, și deschideri vitrate generoase s-au folosit sisteme de profile livrate de Alukönigstahl – ferestre Schüco AWS 70.HI, uși Schüco ADS 70.HI și perete cortină Schüco FWS 50. Construcția este sustenabilă, iar surplusul de energie este stocat cu ajutorul bateriilor pentru a putea fi folosit pe timp de noapte.

Spațiul interior al casei este un open-space în care se găsesc zonele de bucătărie, living, spațiu de relaxare, dining, dormitor și birou. Acestea sunt delimitate în plan vizual prin diferențe de nivel, atât la nivelul pardoselii, cât și al plafonului. O altă metodă de a le separa la nivel de percepție este alternarea finisajelor pentru pereți. Pentru pardoseală, s-a folosit un singur finisaj, parchetul PRODesign de la Egger, care să unifice spațiul. Canapeaua generoasă formată din 6 module este realizată dintr-un nanomaterial, care face ușoară întreținerea ei.

Mobilierul din bucătărie, living și dormitor este gândit astfel încât să fie perceput ca un întreg, fiind realizat din același material – Perfect Sense de la Egger.

Zona de noapte este dispusă pe o platformă, cu dublu rol: depozitare a lucrurilor și a patului. Atunci când nu este folosit patul, ea poate fi închisă și folosită pentru alte activități. Deasupra, se află un mic spațiu de relaxare, un hamac cu acces din partea laterală a dulapului.

Zona de dining este și ea flexibilă, având o banchetă în zona ferestrei, ce poate fi folosită atunci când masa extensibilă găzduiește opt persoane. Biroul este dispus într-un loc mai retras, în fața ferestrei, aspect ce îi oferă liniște și intimitate utilizatorului.

Baia este adiacentă acestui spațiu, fiind singura funcțiune delimitată prin patru pereți. Pentru amenajarea băii, Delta Studio a oferit gresia și faianța Keramyth, mobilierul Formmat, lavoarul tip bowl Dalet și dușul tip walk-in (cu paravan și rigola), ce eficientizează spațiul. S-au folosit baterii, accesorii și un vas de WC oferite de Grohe. Bateriile sunt dotate cu control prin Bluetooth, pentru a avea mereu control asupra consumului de apă.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.