Amenajare în spirit industrial într-un apartament de 103 mp

Începută în luna iulie și finalizată în august, această amenajare în timp record a avut un termen limită extrem de special: venirea pe lume a mezinei familiei. Arhitecții Oana Vasile și Octavian Stanciu au avut la dispoziție doar 45 de zile pentru partea de concept, proiectare și execuție mobilier, finalizare instalații, reparații la nivelul pereților și nu numai, pe o suprafață de 103 mp.

Finisajele propuse în zona de zi reflectă stilul industrial – un perete negru pentru scris și un perete din beton, obținut prin decopertarea gips-cartonului.

Pe lângă încadrarea în deadline-ul menționat, beneficiarii și-au dorit o bucătărie generoasă și suficiente spații de depozitare, care să nu încarce însă spațiul. Arhitecții au propus o amenajare moderna, în stil urban, cu elemente industriale.

S-a început cu reconfigurarea bucătăriei, elementul central al zonei de zi. Provocarea a fost transformarea unui spațiu de 4,5 mp în unul de 8 mp. S-au exploatat în acest sens cei 35 mp ai livingului, care au fost divizați în mod aproape egal în cele trei subzone create: bucătărie, birou, zona de relaxare.

Peretele din bucătărie a fost reconfigurat pentru a integra corpul pentru frigider, iar blatul de lucru a fost extins pe mai multe laturi. Această nouă distribuire a permis mutarea alimentarilor pentru plită, cuptor și hotă. Fiind un open space, era esențială o hotă cu o putere mare de absorbție, optându-se pentru un model de la Bosch. Mobilierul din bucătărie este realizat cu fronturi din mdf vopsit, blat și interior din pal Egger și feronerie Blum.

Locul de luat masa este poziționat chiar lângă fereastră, pentru a beneficia de priveliștea către oraș. Aici s-a integrat o băncuță, ce poate fi folosită ca spațiu de citit sau relaxare.

În living, beneficiarii și-au dorit un birou și „o bibliotecă foarte mare”, așadar arhitecții au profitat de cei 4 metri liniari pentru a integra ambele elemente. Mobilierul este realizat cu pal Egger și feronerie Blum.

Finisajele din băi erau deja aleseșsi montate, arhitecții intervenind cu mobilier, sanitare Ideal Standard, baterii Grohe și decorațiuni care să pună în valoare mozaicul de la Porcelanosa.

În baia cu acces din hol, s-a integrat o oglindă dispusă pe lungime, cu lumină led în spate. În baia matrimonială, accentele sunt date de jocul de volume și culorile vibrante ale mobilierului din mdf vopsit.

Camera bebelușului nu ține cont de standardele unei camere de fetiță – nu s-a folosit deloc roz, ci nuanțe variate de gri și verde. Peretele a fost pictat de arhitectă, în urma unei încercări nereușite de a avea un foto-tapet cu acel peisaj.

Dormitorul matrimonial este dotat cu un dressing generos, realizat din pal Egger cu inserții de tablă neagră, pentru a evita tradiționalul “munte” de mobilă poziționat lângă pat.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.