Amenajare garsoniera – solutii creative de configurare

Amenajarea unei garsoniere reprezinta o provocare, dar si un proiect special pentru iubitorii de solutii ingenioase. Aceasta deoarece implica lucrul cu suprafete mici, aparent constrangatoare, dar care pun la lucru creativitatea. Un astfel de proiect poate implica remodelarea unui spatiu existent sau amenajarea unui spatiu nou construit. In ambele situatii, el suscita in mod special interesul arhitectilor si iubitorilor de design.

Proiectele de amenajare a garsonierei se inscriu pe diferite scari de complexitate, in functie de suprafata spatiului si solutiile adoptate. Evident, bugetul reprezinta un factor important, dar care poate fi partial eludat printr-o asociere “smart” a elementelor de design. Dupa cum stim, exista garsoniere minimale in cladiri de blocuri pre-revolutionare, garsoniere ceva mai generoase in cladiri recente, dar si apartamente studio cu suprafata ampla.

 

Transparenta si deschidere spatiala. Sursa: freshome.com

Valorificarea spatiului este un element esential in amenajarea unei garsoniere. Vorbim atat de suprafetele orizontale, cat si de organizarea pe verticala, care devine foarte importanta. Totodata, relatiile dintre diferetele zone functionale devin extrem de importante, avand de lucrat cu un spatiu mic. Pentru a fructifica la maximum un astfel de spatiu mic, se poate apela la diferite “unelte” sau “trucuri” care sa amplifice sentimentul de spatialitate.

Pentru inceput, iata cateva elemente cheie pentru un proiect reusit de amenajare garsoniera:

  • Transparenta
  • Open-space fizic sau vizual
  • Linii simple si elegante
  • Texturi “light”, vibrate
  • Eficienta functionala maxima

SPATIILE GARSONIEREI

Vom incepe detalierea elementelor proiectului de amenajare a garsonierei pornind de la organizarea functionala. O organizare eficienta trebuie adaptata la modul de folosire a spatiului dar si la personalitatea beneficiarului. Pe baza acesteia se va implementa apoi conceptul de design ales.

Zonele functionale care compun o garsoniera sunt:

  1. zona de living
  2. zona de dining
  3. zona de dormit
  4. bucataria
  5. baia


De multe ori, unele din acestea se suprapun sau sunt reprezentate de cate un singur obiect de mobilier. Totusi, printr-o configurare inteligenta a spatiului, ele pot capata individualitate si personalitate, chiar si atunci cand sunt integrate.

ORGANIZAREA SI EFICIENTIZAREA SPATIULUI INTR-UN PROIECT DE AMENAJARE GARSONIERA

In cele mai multe situatii, data fiind suprafata redusa, se va contura o zona principala a garsonierei. In jurul acesteia vor fi dispuse si subordonate celelalte elemente functionale. De cele mai multe ori, zona principala este zona livingului – canapea, comoda TV, masute.

Zona de dormit poate fi insasi canapeaua extensibila sau, atunci cand spatiul permite, o nisa pentru pat, delimitata inteligent. Pentru a sublinia importanta livingului, zona de luat masa va trece in plan secundar. Aceasta va fi asociata unui perete sau blatului de bucatarie. Intr-o amenajare de garsoniera cu suprafete mai mari – spre exemplu, un apartament studio – dininigul poate capata propria individualitate alaturi de living.

Configurarea bucatariei este un element determinant pentru functionarea si ambianta spatiului. Solutia cea mai des intalnita astazi in amenajarea garsonierei este a unei bucatarii deschise. De multe ori, aceasta este comprimata intr-un unic blat de lucru . Solutia lasa mai mult spatiu desfasurarii celorlalte zone ale garsonierei.

Nu este insa singura optiune. Fara a face rabat de la deschiderea generala a spatiului, se poate asocia o mica insula ce poate functiona ca bar sau loc de luat masa. Cateva panouri glisante inteligent dispuse pot chiar transforma ocazional bucataria intr-un spatiu inchis, pastrand in restul timpului formula open-space.

Exista cateva elemente de “articulatie” in amenajarea garsonierei, care isi aduc aportul la buna functionare a spatiului, dar si la ambianta. Un element “dat” este holul de acces, la care se adauga spatiile de trecere sau de “intalnire” intre diferetele zone functionale. Tratarea acestora tine foarte mult de design și poate aduce un aport semnificativ la deschiderea si fluiditatea spatiului.

MOBILIER, FINISAJE SI TEXTURI ÎN PROIECTUL DE AMENAJARE GARSONIERA

Am ajuns la partea cea mai savuroasa si creativa a unui proiect de amenajare a garsonierei. O schema functionala bine aleasa conform principiilor de mai sus nu poate decat sa fie imbogatita si sa vibreze printr-un design sensibil. Acesta va miza pe transparenta, linii simple si curate, texturi fluide – toate contribuind la definirea sentimentului de spatialitate.

Design fluid in amenajarea unui apartament studio. Sursa: domusweb.it

Mobilierul integrat, multifunctional, este o solutie adesea intalnita in amenajarea unei garsoniere. Acesta se poate asocia cu cateva elemente “freestanding” bine alese, pe care sa le puna in evidenta. Aceste elemente pot fi grupul canapea-comoda-masute sau masa si scaunele pentru servit masa, ori chiar ambele in spatiile mai ample.

Odata ales elementul dominant al amenajarii, piesele adiacente vor fi tratate cat mai compact dar si cat mai transparent. Este recomandat ca elementele de articulatie mentionate mai sus sa prelungeasca vizual cat mai mult spatiul si sa dea fluiditate. Planuri de delimitare precum etajere suspendate sau panouri decupate sunt binevenite.

Designul unei garsoniere trebuie sa mizeze cat mai mult pe linii simple si fluide, care sa nu “apese” spatiul.  Un “desen” bine ales al mobilierului si finisajelor va crea o atmosfera destinsa si un ambient rafinat. Stilul minimalist este unul foarte potrivit pentru amenajarea garsonierei, insa nu este singura optiune.

Texturile  joaca un rol esential, prin apropierea fata de utilizator, intr-un spatiu compact. Impresia de volatilitate este binevenita, prin suprafete reflectante, materiale textile, elemente transparente sau perforate. Iluminatul aduce un aport important. In aceasta privinta, este important ca zona principala a garsonierei sa fie in relatie cu lumina naturala. Este bine ca si iluminatul artifical sa urmareasca aceeasi logica a organizarii spatiului si sa sublinieze elementele dominante.

UN EXEMPLU INEDIT DE AMENAJARE GARSONIERA

In final, haideti sa ne oprim asupra unui proiect de amenajare a garsonierei mai putin conventional, dar plin de inspiratie. Atat contextul cat si raspunsul celor ce au imaginat amenajarea este unul particular:

  • O garsoniera intr-o cladire istorica din Polonia
  • Un spatiu cu inaltime suficient de mare incat sa ofere indiciul unei organizari pe verticala
  • O echipa tanara de arhitecti capabila sa valorifice toate atu-urile si “constrangerile” spatiului.

Un spatiu faramitat se transforma intr-o garsoniera eleganta, bine organizata si luminoasa. Zona de dormit ajunge deasupra baii, cu care face corp comun.

Aceasta se transforma intr-un accent care subliniaza amploarea si deschiderea spatiului principal al livingului. Spatiile comunica intr-o amenajare de garsoniera fluida care unifica vizual nisa bucatariei, holul de acces si zona de dormit cu livingul.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.