Blog/Sfaturi practice pentru amenajarea unui living modern
Leru Miruna 21 februarie 2020
14486
Sfaturi practice pentru amenajarea unui living modern
Sezon după sezon moda impune noi tendințe, iar sfera design-ului interior nu este o excepție. Prin urmare în acest articol vă prezentăm principalele tendințe completate de idei și sfaturi pentru a decora un living modern.
Dacă tocmai ați început să vă gândiți la decorarea casei, iar inainte de toate pe lista dumneavoastră se află livingul, ar putea fi copleșitor să aranjați toate piesele împreună pentru obținerea unui întreg armonios și atrăgător. Trebuie să luați în considerare vopseaua pereților, tipul de mobiler, materialele pentru ferestre, podeaua și accesoriile. Vă recomandăm să vă alegeți un tip arhitectural care vi se potrivește , astfel vă va fi mult mai ușor pe durata întregii amenajări.
Amenajarea unei unui living open space cu zonă de living integrată poate parea un proces foarte complex. Cu toate acestea, vă vom prezenta câteva idei și sfaturi pentru a organiza un living cu stil și eleganță.
Indiferent de zona din încăpere pe care o decorați, fie ca este vorba de covoare, perdele și draperii pentru ferestre sau mobilier, asigurați-vă că ați notat măsurătorile corecte ale acestora corelându-le cu dimensiunea spațiului în care doriți să le plasați. Nimeni nu le poate memora pe dinafară și o dublă verificare vă poate scuti de timp și efort irosit. În plus, vă recomandăm să apelați la serviciile unui specialist în domeniu, pentru a obține o amenajare cât mai aproape de ideal. În cazul în care nu veți decora locuința sub îndrumarea acestuia, un ghid scris la care puteți reveni oricând, poate fi foarte necesar.
Desigur, regulile oferă îndrumări relevante, dar în cele din urmă trebuie să faceți ceea ce funcționează cel mai bine pentru dvs. și spațiul de care dispuneți. Asigurați-vă că este cel mai plăcut pentru ochiul dvs. Acest aspect conteaza cel mai mult.
Livingul este probabil cea mai importanta cameră din casa atunci cand vine vorba de decorare. Este spațiul în care ne primim oaspeții, familia și pe cei dragi, este locul în care familiile tind să petreacă cea mai mare parte a timpului împreună, după bucătărie.
Decorarea livingului dvs. ar trebui să vă reflecte preferințele, pasiunile și să se potrivească stilului dvs. de viață. Pornind de la niște reguli de bază, puteți obține o amenajare de vis, cu adevarat unică, conform necesitățiilor pe care le aveți.
Definiți pentru ce veți utiliza spațiul
Dacă doriți să vă asigurați că livingul dvs. va arăta grozav, vizualizați ce vă doriți cel mai mult de la acest loc și cum ați dori să vă simți atunci când petreceți timpul acolo.
Înainte de a începe să decorăm o încăpere, indiferent de tipul ei, trebuie să decidem obiectivul camerei respective pe cât de clar posibil. Trebuie să conștientizăm pentru ce dorim să folosim living-ul nostru, în afară de faptul că ne putem relaxa în fața televizorului sau discuta cu prietenii sau familia. Hotărâți dacă veți integra de asemenea o zonă de dining sau o bucătarie open space, dacă veți crea o zonă specială de citit unde veți avea nevoie de mai multă lumină sau ce alte hobbyuri aveți, pentru care vreți să creați o zonă dedicată.
Poate veți dori să găzduiți petreceri sau diverse evenimente, în cazul acesta ați putea integra un bar cu scaune de bar. În această etapă vă va ajuta foarte mult să vă decideți asupra stilului sau a stilurilor arhitecturale pentru care optați, raportând-vă la stilul întregii locuințe. Luați în calcul atât interiorul cât și exteriorul în cazul unei case și rețineți că este un spațiu foarte complex, care este recomandat să fie atât relaxant cât și folosit pentru socializare și divertisment.
Zonă de divertisment
Daca o vom folosi, printre altele, pentru a viziona la televizor, atunci este esențial să ne gândim unde vom amplasa televizorul, să stim unde s-ar potrivi fotoliile si canapeaua. Pe lângă posibilitatea de a viziona programe TV, fotoliile a trebui amplasate și orientate de așa manieră pentru a putea purta confortabil o conversație. Canapelele modulare sunt o soluție excelentă pentru a crea zone adaptate nevoilor dvs., într-un mod estetic și dinamic. În apropierea canapelei și a fotoliilor nu uitați să pastrați loc pentru o masuță de cafea. De asemenea, puteți integra o bibliotecă pentru cărți sau câteva etajere pentru obiecte decorative, dacă este cazul.
Dispunerea Camerei
În general tendința este ca mobila din living să fie împinsă la margine și dispusă de-a lungul pereților. Dacă intenționați să găzduiți petreceri sau să dansați, atunci este o soluție foarte practică, care vi se va potrivi. Dacă doriți să puneți accentul pe zona de divertisment sau să încurajați conversația, atunci vă recomandăm să adunați mobile de lângă pereți și să creați zone de conversație intimă.
Aranjați fotoliile ca o extensie a zonei de dining
In aceasta fostă fabrică transformata într-o locuință, livingul și zona de dining sunt dipuse împreună. Canapeaua este o extensie a zonei de luat masa. Aceasta se află în centrul încăperii, înconjurată de canapele și fotolii.
Decideți care sunt cele mai importante elemente ale camerei
Alegeți piesa de mobilier sau de décor preferată și construiți amenajarea în jurul acestuia. De regulă este piesa de mobile cea mai voluminoasă și scumpă. Pentru mulți oameni, acel obiect este canapeaua. Așadar, cumpărați o canapea de cea mai bună calitate pe care o puteți permite. O canapea este o investiție mare și doriți să dureze. Nu uitați, o canapea de calitate medie ar trebui să se mențină cel puțin 10 ani, în timp ce o canapea de înaltă calitate ar trebui să aibă o durată de viață de până la 25 de ani.
Unul dintre cele mai puțin importante elemente asupra căruia trebuie să vă decideți la începutul procesului de decorare al camerei este gama cromatică. Aceasta începe de cele mai multe ori chiar prin alegerea vopselei pereților. Vopseaua este disponibilă în mii de culori și poate fi ușor schimbată. Puteți integra un perete de accent sau un tapet decorativ. Veți găsi de asemenea o varietate extrem de largă de tipuri de tapete potrivite pentru living, de la tapete cu motive florale, geometrice, tropicale sau urbane. Un tapet poate transforma în întregime o amenajare și chiar poate deveni elemental central al livingului.
Toate în jurul căminului
Un alt punct central care vă poate ajuta în distribuirea pieselor de mobilier în living, poate fi un șemineu. Frumusețea fascinantă a flăcărilor este de obicei foarte atractivă pentru toată lumea și o modalitate relaxantă de a ne încălzi în timpul iernilor reci.
O cameră pentru socializare
Dacă sunteți interesat îndeosebi de funcția de socializare și vă doriți mai presus de toate un colț confortabil pentru a discuta cu familia și prietenii, atunci ar trebui să așezați fotoliile pentru a sta pe cât posibil față în față. Grupați piesele de mobilier pentru șezut în grupuri de două sau trei. Și, desigur, o masă mică la mijloc va fi indispensabilă pentru a plasa băuturi și gustări.
Camera de zi și zona de servit masa separate în mod subtil
Când doriți să distingeți clar camera de zi și sala de mese fără a le separa complet, este suficient să apelați la câteva detalii care vor face diferența. Vă puteți folosi de un element arhitectural precum o treaptă cu un geam de sticlă, o arcadă sau o piesă de mobilier spre exemplu o canapea sau un accesoriu precum un covor, care acționează ca un separator de cameră.
Un spațiu încărcat de lumină
Deși de cele mai multe ori atunci când începem procesul de amenajare, în special dacă nu se desfășoară sub îndrumarea unui specialist din domeniu, importanța luminii este trecută cu vederea. Lumina, cantitatea și traiectoria ei este însă deosebit de importanta. Pe lângă utilitatea ei practică, ne afectează starea de spirit zi de zi, mai mult decât conștientizăm.
În plus, în funcție de traiectoria ei ar trebuie configurată întreaga amenajare a livingului, cu atât mai mult dacă este un living open space. Dacă locuiți la casă și aveți posibilitate a de a lărgi ferestrele, nu stați pe gânduri, veți fi mai mult decât încântați de rezultat. De asemenea, încercați să poziționați zonele de socializare, fotoliile,canapelele și masa îndreptate către fereastră, pentru a vă bucura de o vedere către exterior.
Mai mult dacât atât, dacă structura casei vă permite, nu ezitați și doborâți un zid, după ce vă consultați cu un arhitect, pentru a amplifica livingul pe cât posibil. Puteți obține o amenajare tip open space chiar și dacă nu puteți sparge zidul în totalitate și va folosiți de o arcadă. O arcadă poate fi un element architectural foarte elegant. De ce să păstrați două camera mici, în loc sa renunțați la un zid pentru a le unifica într-un spațiu mai larg? Această metodă permite luminii să pătrundă în întregul spațiu și evidențiază fiecare metru pătrat.
Modalități de iluminare
Iluminatul este un element complex și deosebit de important pentru orice încăpere. În living iluminarea joacă un rol chiar și mai important și integrarea lor reprezintă o etapă mai complexă decât în camerele utilitare, cum ar fi bucătării sau băi. Există încă câteva considerente importante care nu ar trebui ignorate. Cel mai important este să includeți fiecare dintre cele trei tipuri principale de iluminat: general, ambiental și de accent. Sursele de lumină trebuie amplasate la diferite niveluri în toată camera. Luați în considerare candelabrele suspendate, corpuri de iluminat încastrate, lămpi de masă și de podea, benzi led, ocnițe precum și aplice de perete.
Luați în considerare posibilitatea de a integra multiple surse de iluminat de diferite tipuri. În funcție de activitățiile pe care le veți întreprinde va diferi și tipul de corp de iluminat. Pentru citit vă recomandăm o lampă cu lumină puternică, eventual cu picior reglabil, care să pice fix pe carte. Chiar și dacă nu planuiți să vă petreceți timpul petrecut în living citind, o lampă este un corp de iluminat de bază pentru a crea atmosferă, în special în zona de socializare. În cazul în care doriți să folosiți livingul mai de grabă pentru petreceri și integrați și un bar cu scaune, o bandă de lumină tip led va conferi efectul de bar, pe care îl doriți.
Livinguri minimaliste
Unul dintre stilurile cele mai potrivite pentru un living contemporan, este stilul minimalist. Este un stil propice pentru spațiile generoase, construind o atmosferă elegantă și fluidă, în care spațiul, puținele piese de mobilier și finisajele atent alese sunt valorificate cu adevărat. Amenajările minimaliste se compun de regulă dintr-un număr retrâns de piese de mobilier, lipsa accesoriilor și o schema cromatică formată din tonuri neutre.
Mobilierul pentru camera de zi
O problemă comună de care majoritatea oamenilor se izbesc atunci când încep să amenajeze un living este modul de dispunere a pieselor de mobilier. De multe ori se rezumă la o modalitate de amplasare simplistă, alegând să împingă canapeaua de un perete să îi alăture două scaune și o măsuță de cafea. Însă orânduirea pieselor de mobilier este ceva ce necesită puțin mai multă planificare. Exista consideratii importante, cum ar fi alegerea unui punct focal, crearea unor zone de conversatie si crearea unor circuite fluide.
Alegerea covoarelor
Alegerea covoarelor pentru living poate fi o adevărată provocare, deoarece acestea nu au doar roulul de a oferi un suport călduros, ci și de a separa vizual diferitele zone ale livingului. Există mai multe motive pentru care este important să le utilizați, dar înainte de a cumpăra ceva pur și simplu pentru că vă place, asigurați-vă că cunoașteți criteriile de bază pentru alegerea covoarelor din zona de living.
Cel mai important aspect de care trebuie să țineți cont este dimensiunea. Când o suprafață din covor este prea mică, poate face ca încăperea să arate încărcat, acest lucru afectând întrega amenajare. Atunci când poziționați covorul aveți grijă să rămână măcar 20 de cm de podea liberă între marginile covorului și pereții camerei.
În plus, asigurați-vă că nu este prea mic. Aceasta este greșeala numărul unu pe care majoritatea oameniilor o fac atunci când decorează camera de zi. Măsurați de mai multe ori pentru a verifica dacă toate piesele de mobilier dintr-o anumită zonă au loc pe suprafața covorului. Precum am menționat și mai sus covoarele au și rolul de a separa vizual zonele conform funcționalității lor. Spre exemplu ar arăta inestetic ca doar o parte din canapea și din fotoliu să fie amplasată pe covor.
Obiectele de artă
Pereții pustii sunt un semn al unei încăperi incomplete. Aceasta nu înseamnă că trebuie să umpleți fiecare centimetru pătrat, dar decorarea pereților și a spațiului cu piese de artă va da viață și personalitate livingului dvs . Termenul de artă este un termen controversat, mai ales în ceea ce privește arta contemporană. Ceea ce o persoană consideră artă, poate fi radical diferit de ceea ce crede altcineva.
Cel mai bun lucru de făcut este să vă urmați instinctele când vine vorba de ceea ce vreți și ce va funcționa pentru livingul dvs. . Nu trebuie să va limitați doar la tablouri. Puteți integra o varietate largă de lucrări de artă, de la tablouri până la obiecte de design, instalații, sculpturi și picturi murale. Informați-vă cu privire la regulile de bază de construcție a unei compoziții și dați frâu liber imaginației.
Atunci când suspendați tablourile, posterele sau fotografiile înrămate, găsiți punctul imaginar la care se îndreapta privirea dvs. pe perete. O greșeală frecventă pe care multe persoane o comit este că atârnă tablourile prea sus, aproape de tavan. Dacă nu sunteți sigur care este înălțimea ideală, țineți cont de faptul că este mai puțin deranjant să fie atârnate mai jos decât mai sus.
Gama cromatică
Alegerea unei singure culori pentru living și în general pentru o amenajare este ceva ce pentru mulți oameni reprezintă o provocare. Iar dacă există un lucru pe care majoritatea oamenilor îl greșesc, alegerea culorii ocupă printre primele locuri. Vopsirea efectivă este o etapă relativ ușoară și de asemenea ceva ce nu este foarte costisitor. Vă recomandăm așadar să vă decideți asupra pieselor de mobilier centrale și apoi să alegeți culoarea pereților.
Accente de culoare
De multe ori încercăm să transmitem entuziasm, vitalitate și bucurie atât prin articole de îmbrăcăminte exuberante, pantofi și accesorii deosebiti, cât și prin decorarea spațiilor noastre. De aceea, culoarea, aplicată pe mobilier sau ornamente, poate fi fundamentală pentru a oferi camerei un aspect care reflectă optimismul. Cheia nu este întotdeauna în încorporarea a numeroase articole decorative, ci doar a câtorva elemente ieșite din tipare, care vor umple spațiile de bucurie și de energie pozitivă.
Pentru aceasta, recomandăm în principal să optăm pentru nuanțe precum portocaliu, turcoaz, verde, albastru deschis și roșu. Tonalități care de asemenea se bucură de o popularitate uriașă în acest sezon, astfel încât pe lângă faptul de a injecta o doză mare de vitalitate, veți înscrie livingul dvs. într-un stil foarte modern.
Utilizați o gamă cromatică omogenă și piese de decor unificatoare
Vă recomandăm să alegeți piese de decor din aceași gamă sau cel puțin similiare pentru întreaga zonă a livingului, cuprinzând și zona de dining. Piesele de décor, deși sunt create pentru a sparge monotonia au un rol unificator. Decideți-vă asupra unei game cromatice, aceasta poate fi compuse din două, trei nuanțe și un ton de accent. Pentru a obține un efect unitar și omogen nu este suficient să vă rezumați la o paleta cromatică omogenă, ci să luați în considerare și texturile și liniile care tresează siluetele pieselor de mobilier și ale accesoriilor.
Piese de decor și accesorii
În ceea ce privește accesoriile, deși nu joacă un rol central în decorarea camerelor, acestea sunt foarte importante. Perne, carpete, sculpturi, flori, indiferent dacă acestea din urmă sunt naturale sau artificiale, vă pot ajuta în această misiune frumoasă.
Oricare dintre aceste accesorii, fie individual, fie împreună, au capacitatea de a oferi living-ului o notă personală. Folosind accesorii putem adauga culori si texturi. Acest lucru este foarte important pentru un decor atractiv.
Folosiți pernele în mod strategic. De regulă în living-urile contemporane se folosesc doar perne supradimensionale, derivate din canapea sau fotolii. Totuși dacă doriți să integrați și perne decorative, plasați-le în zonele pe care doriți să le punctați. Pernele colorate sau cele cu diverse modele sunt o idee inspirată pentru a da viață și un caracter distinct amenajării. Încercați însă să nu folosiți atât de multe încât să trebuiască să le mutați pe toate pentru a vă așeza pe canapea. Regula de bază în ceea ce privește integrarea pernelor cu modele, este de a nu depăși mai mult de trei tipuri de modele.
Plante
Livingul este de regulă cea mai încăpătoare cameră din locuință. Valorificați acest lucru și integrați cât mai multe plante în amenajare. Plantele au o capacitate extraordinară de a transforma orice ambient. În special pentru livingurile moderne, amenajate în stil contemporan sau industrial, îndulcesc caracterul acestora care poate uneori părea auster. Nu vă limitați doar la plantele obișnuite care cresc în ghivece. Explorați toate tipurile de plante, de la plante agățătoare, licheni și plante exotice.
Precum în cazul alegerii pieselor de mobilier și a celorlaltor elemente care compun amenajarea, porniți la drum cu o strategie și atunci când vă decideți asupra plantelor. În plus, nu neglijați importanța alegerii unor ghivece desprinse din stilul general al livingului. Evitați să folosiți ghivecele standard din plastic, destinate spațiului exterior și optați pentru ghivece decorative din diferite tipuri de ceramică. De asemenea, țineți cont să amplasați ghivecele în zone unde beneficiază de o cantitate suficentă de lumină, dar și de spațiu.
Cum să decorați un living de dimensiuni reduse
Nu este neobișnuit însă nici ca livingul să aibă dimensiuni reduse, în special dacă locuiți într-un apartament , ci nu într-o casă. În acest caz vă oferim câteva sfaturi și trucuri pentru a valorifica la maximum această încăpere și chiar pentru a amplifica-o vizual.
Alegerea mobilierului potrivit
În primul rând, pentru un living mic este crucial să porniți procesul de amenajare prin alegerea canapelei, care va fi elementul principal al camerei.
Forma și dimensiunea canapelei trebuie alese în funcție de suprafața acesteia. Puteți alege o canapea din colț sau o canapea obișnuită căreia i se vor alătura fotolii și sau scaune mai mici sau puteți alege o canapea modulară
În ceea ce privește măsuța de cafea, alegeți o măsă de cafea care ocupă doar spațiul strict necesar. Mobila auxiliară trebuie să fie minimalistă. De preferință, utilizați rafturi puțin adânci și dulapuri cu uși batante fără mânere.
Schema cromatică
Când trebuie să amenajați un living de dimensiuni reduse, schema chromatică adoptată joacă un rol deosebit de important. Culorile deschise vor aduce lumină în camera și vor amplifica vizual spațiul. O alta metodă de a amplifica vizual spațiul și de a conferi profunzime este prin alegerea unui covor in dungi. Dungile pot fi folosite si pentru a amplifica spațiul pe verticală, astfel că draperiile cu modele în dungi și perdelel până în podea sunt recomandate pentru livingurile mici. Un alt truc folosit pe scară largă este să vopsiți doar peretele din spate într-o culoare închisă. Acest lucru va conferi profunzime încăperii.
Înscrie-te la newsletter
Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.
Politica de folosire cookie-uri pe scurt
Acest site utilizează cookie-uri propii și de la terți pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Cookie-urile sunt stocate în browserul dvs. și ne oferă informații care ne ajută să îmbunătățim site-ul astfel încât dvs. să aveți o experiență de utilizare cât mai plăcută.
Puteți ajusta setările cookie-urilor folosite de noi cu ajutorul meniului de mai jos.
Cookie-uri necesare
Vor fi active doar cookie-uri de la WordPress sau Google. Acestea sunt necesare pentru ca site-ul să funcționeze optim.
Cookie-uri pentru monitorizare trafic
Google Analytics ne furnizează statistici anonime despre vizitatorii site-ului (ex. numar de vizitatori, timpul petrecut pe site, etc.) Acesta ne permite să determinam gradul de performanță al site-ului și ne ajută să îmbunătățim site-ul pentru ca dumneavoastră să aveți o experiență de navigare cât mai plăcută.
Vă rugăm să activați cookie-urile necesare mai întâi, pentru a putea activa cookie-urile de la terți.
Cookie-uri de marketing
Google Remarketing și Facebook Pixel ne ajută să vă livram reclame cu oferte promoționale bazate pe istoricul dumneavoastră de navigare în site.