Încercați să vă refaceți designul interior al casei și nu sunteți sigur de unde să începeți? Fie că puneți ultimele detalii în bucătăria dumneavoastră, fie că sunteți hotărât să faceți o întreagă renovare a casei; alegerea unui stil de design interior vă poate ajuta să vă concentrați eforturile. De la iluminatul scandic chic la mobilierul răcoros și contemporan, urmați ghidul nostru pentru stilurile de design interior și găsiți-l pe cel care vi se potrivește.
Stilul Scandinav
Inspirat de zăpadă, munți și fiordurile din țările nordice, interioarele scandinave se dovedesc a fi populare pe tot globul. Acest stil de design interior funcționează frumos în living-uri, dormitoare și băi. Se folosesc lamelele, țesăturile și blănurile pe stratul de sticla sau din lemn pentru a se obține un interior nordic fără efort. Acest stil se poate descrie prin comfort, linii curate și o mulțime de texturi.
Fie că este pe podea, pe pereți, folosit pentru a face dulapuri sau elemente decorative, designul scandinav include mult lemn. Dar nu orice lemn. În conformitate cu tematica, în designul scandinav sunt de obicei lemne ușoare, cum ar fi fagul și pinul.
Deoarece iernile sunt atât de lungi și întunecate în nord, interioarele scandinave sunt de obicei pictate în alb pentru a ajuta la păstrarea spațiilor luminoase. Atunci când sunt folosite culorile, ele sunt menținute pale, pentru a menține întregul spațiu uniform și luminos.
Stilul Eclectic
Interiorul eclectic împrumută idei dintr-o serie de perioade, stiluri și tendințe diferite. Încalcă-ți regulile, distrați-vă puțin și transpuneți-vă personalitatea în decorul dumneavoastră – acesta este stilul eclectic. Cu toate acestea, este important să păstrați un sentiment de echilibru în decorarea aleasa. Cele mai bune interioare eclectice sunt un amestec coerent de vechi, nou, culoare, textură și model.
Ce mobilă se încadrează într-un design interior eclectic?
Primul pas în realizarea acestui stil de design interior este să rezistați nevoii de a cumpăra seturi întregi de mobilă. Cumpărarea unui set de mobilier poate face cumpărăturile mai ușoare, dar este cel mai simplu mod de a vă face casa să arate ca un showroom. Evitați achiziționarea de piese coordonate și, în schimb, variați stilurile.
Piesele de mobilier pe care le selectați pentru casa dumneavoastră ar trebui să provină din diferite ere de design. Să nu vă fie teamă să împerecheați scaune moderne cu o masă Art Deco care vine din anii 1920 de la Paris. Dacă aspectul pe care îl doriți este puțin mai elegant, combinarea pieselor rustice cu cele vintage ar putea fi alegerea ideală.
Într-un spațiu eclectic este vorba despre crearea unui aspect de haos controlat. Există un motiv pentru care designerii iubesc să arunce o pătura de culoare crem pe un pat alb. Amestecarea texturilor – suprafețe elastice, perne de catifea, piele naturală, pânză , tapet – oferă un impact foarte mare păstrând în același timp paleta relativ restrânsă. Dacă vă place un aspect moody, masculin, încercați să împerecheați cărămida expusă cu metale întunecate. Dacă vă place un pic de strălucire, încercați piese lăcuite cu țesături din catifea.
Stilul industrial
De la oțel și piatră la cărămizi și alamă – în stilul interior industrial este vorba despre materialele brute și expuse. Introduceți corpurile metalice sau plăcile de podea goale pentru un semn subtil de tentă industrială. Luminile de afișare sunt adesea o caracteristică a interioarelor industriale și sunt deosebit de importante pentru încălzirea unui spațiu rece. Lăsați paleta dumneavoastră de culori să fie ghidată de materiile prime folosite pentru un aspect industrial cu adevărat autentic.
Opțiunea cea mai utilizată pentru podea în stilul industrial este betonul lustruit. Acesta poate fi dur și neuniform. Pardoseala din lemn sau piatra este o altă opțiune bună care vă va ajuta să obțineți acest stil de design interior.
Un alt mod de a aduce detalii arhitecturale industriale in casa dumneavoastra este sa folositi opere de arta pentru a va exprima stilul de design creativ. Va puteti folosi de grafica indrazneata, picturi murale si chiar simboluri indraznete pictate pe un perete de caramida expus pentru a face un perete de accent.
In timp ce accentul poate fi pus pe cumparaturi, exista o multime de modalitati de reutilizare, refolosire si reciclare din alte zone ale casei dumneavoastra pentru a scoate in evidenta atractia industriala.
Stilul Vintage
Departe de a fi demodat, stilul interior vintage poate fi incredibil de versatil. Indiferent daca doriti un aspect fermecator si frumos sau retro si pe un stil vechi, adaugand cateva piese vintage va pot ajuta sa oferiti un nou look camerei. Un dulap sau o unitate de depozitare este o modalitate fabuloasa de a va actualiza interiorul intr-un mod elegant, dar practic. Rafturile deschise va permit sa deveniti creativi cu stilul dumneavoastra si puteti sa afisati cu mandrie orice: carti, brichete sau accesorii vintage.
Acest stil de design interior este extrem de fermecator. Are un aspect foarte jucaus, foarte usor. Canapeaua (maxim 3 locuri) are adesea o culoare stralucitoare, cu decor floral romantic sau in culori pastelate, cum ar fi verdele menta, trandafiriu, vanilia galbena si albastrul stralucitor.
Interioarele vintage sunt perfecte pentru cei carora le place sa-si pastreze amintirile. Din camerele lor de zi nu pot lipsi ramele cu poze. Ar trebui expuse portrete de familie, fotografii in alb-negru. Un element caracteristic al aranjamentului sunt si picturile vechi.
Stilul minimalist
Tendinta minimalista a inceput la inceputul secolului al XX-lea si continua sa patrunda in multe aspecte ale vietii moderne, inclusiv in designul interior. Initial influentata de simplitatea designului japonez, minimalismul functioneaza pe principiul „Less is more”. Interioarele minimaliste sunt reduse la elementele esentiale si spatiul gol este lasat pentru a face declaratia de proiectare. Se foloseste putina culoare in camerele minimaliste; ideea nu este sa distrageti sau sa va distrageti de la simplitatea sa. Culorile negre, albe si primare sunt adesea considerate ca fiind cele mai bune pentru un spatiu minimalist.
Caracteristici ale stilului minimalist de design interior
Arhitectura unei case sau a unei cladiri minimaliste este simpla si de baza. In loc sa se acopere grinzile de lemn, ele sunt lasate neatinse sau pur si simplu colorate cu o culoare atragatoare din lemn inchis. Utilizarea peretilor este limitata, creand un spatiu deschis. Pardoselile, peretii si blaturile sunt simple si elegante si sunt lasate in sau aproape de starea lor naturala, fie ca sunt piatra, metal sau lemn.
Ferestrele sunt un element de design major in designul minimalist. Ferestrele mari functioneaza cel mai bine, deoarece permit spatiului sa devina una cu imprejurimile sale naturale. Jaluzelele sau perdelele incarcate nu sunt de obicei folosite. Daca preferati sa utilizati jaluzele sau perdele, alegeti nuante de lemn sau bambus si draperii perforate. Pastrati ferestrele curate pentru a preveni acumularea acestora care ar putea bloca o vedere in aer liber.
Alegeti mobilier care este simplu, geometric si fabricat din materiale naturale, cum ar fi o masa patrata din lemn. Mobila care este scunda, la sol creeaza un aspect modern si reflecta, de asemenea, influentele japoneze. Utilizati mobilier care nu ocupa prea mult spatiu si ofera doar ceea ce este necesar. Un exemplu bun ar fi o zona de odihna formata din scaune simple si perne mari de podea sau un pat care se afla jos la pamant cu un invelis simplu din lemn. Pisele de mobilier mari, care sunt voluminoase, nu sunt necesare.
Stilul contemporan
Stilul de design interior contemporan este actual, modern si in continua evolutie. Fluiditatea designului contemporan al interiorului este deosebit de interesanta – ceea ce este considerat un interior contemporan se va schimba in cursul secolului al XXI-lea. Astazi, interioarele contemporane ofera spatii curate si ordonate. Mobila tinde sa aiba picioare expuse pentru a crea un sentiment de spatiu. Metalele si sticla sunt materiale populare in stilul contemporan, iar detaliile complicate sunt mentinute la un nivel minim.
Ce elemente alcatuiesc un stil de design interior contemporan?
Cand perioadele de design moderne si postmoderne au inceput sa apara in anii 1920-1960, a existat o pauza de la interioarele intunecate traditionale, cu camere inchise si cu ferestre mici. Camerele luminoase si aerisite le-au inlocuit pe cele mici. Optati pentru alegerea geamurilor din sticla, luminoase, tuburi solare si folositi sticla translucida pentru zonele de confidentialitate.
Era contemporana a facut loc unor noi materiale, dar si unui sentiment relaxat pentru interioare, cu linii minime. Pardoselile goale, in finisaje superbe, cum ar fi lemn de esenta tare, placi ceramice si portelan, piatra travertin si marmura si-au facut un renume in acest stil.
Similara cu perioadele de proiectare din trecut, detalierea este esentiala intr-o casa contemporana. Elementele fine, cum ar fi corpurile de iluminat care sunt distincte si arata ca obiecte de arta, sunt pastrate simple si distincte.
Tendinte de design interior
Acum ca aveti o imagine mai clara asupra stilurilor principale de design interior, putem sa ne indreptam atentia si pe cateva tendinte de moment ce pot fi adaptate cu usurinta casei dumneavoastra.
E greu sa treci peste ultimele tendinte de design interior, asa ca stim cum este sa arunci sume exorbitante pentru produse pe care le vei regreta peste cativa ani. Pentru a va ajuta sa va protejati viitorul, am ales cele mai bune tendinte de decorare ale momentului.
Pentru living
Peretii vopsiti in culori puternice
Da, peretii albi nu se demodeaza niciodata, dar daca v-ati saturat de interiorul alb si clasic, probabil ca este timpul sa optati pentru ceva mult mai intunecat.
Una dintre culorile noastre preferate de vopsea interioara a anului se numeste. Black Flame-un amestec frumos de albastru marin si negru care pune accentul pe decor ca si peretii albi.
Mobilierul din catifea
Adaugarea unei canapele din catifea sau poate doar a unui fotoliu, este un mod foarte intalnit de a moderniza livingul sau dormitorul si de a aduce o atmosfera mai eleganta si un punct de atractie.
Mobila rosie
Paletele de culori calde, dupa cum am mentionat deja, sunt la mare cautare, deci acum este momentul sa va imbogatiti decorul racoros cu ceva rosu.
Galben mustar
O alta culoare calda pentru a adauga o pata de culoare este galbenul mustar.
Mobila din piele cu aspect uzat
Un element confortabil este mobila din piele cu aspect invechit in nuante linistite de caramel sau coniac.
Dormitoarele minimaliste
Dormitoarele trebuie sa aiba ca scop somnul si relaxarea. Nu trebuie sa devina locul unde va continuati munca de la serviciu. Pentru a obtine locul ideal pentru odihna, relaxati-va intr-un spatiu cu tematica minimalista in culori neutre si cu cat mai putine accesorii extravagante.
Depozitarea = decor
Cei mai multi locuitori ai unui spatiu mic vor fi de acord ca depozitarea poate deveni un decor atragator. Un suport pentru imbracaminte din tevi poate fi un element practic care are un impact elegant.
Daca va remobilati baia, va recomandam sa lasati in urma chiuveta din ceramica alba. O chiuveta de piatra reprezinta o atractie ecologica, reprezentand o ruptura de la stilul vechi, in spatiile contemporane.
Adaugarea unei doze mari de culoare intr-un spatiu de gatit este important atunci cand vine vorba de a oferi bucatariilor neutre o tenta mai personala.
Dulapuri de bucatarie cu doua tonuri au crescut in popularitate, dar tendinta a evoluat prin incorporarea lemnului alb sau in culori pale cu o culoare vopsita intr-o culoare vibranta.
Decorul geometric
Accentele geometrice devin tot mai indraznete si mai colorate. Pentru mai multa dinamica, una dintre caile noastre preferate de a adauga geometria unei case este cu un perete de accent cromatic.
O paleta de culori calde
Minimalismul inca este in voga in ceea ce priveste design-ul interior. Pentru a face ca astfel de spatii sa se simta mai placute, paletele in nuante reci sunt inlocuite de cele calde si pamantii.
Tapetarea plafonului
Folosirea tapetului pentru a crea un perete de contrast nu este un lucru nou, dar acum un nou trend in design-ul interior este tapetarea plafoanelor.
Obiecte de iluminat vintage
Trendul fermei moderne readuce in atentia designerilor obiectele de iluminat de tip vintage. Insa, nu vorbim despre becurile Edison, ci despre lustrele din cupru ce par invechite.
Obiecte de mobilier din beton
Exista mai multe moduri in care betonul poate aparea in case, sub forma de elemente decorative, de la blaturi de bricolaj la mobilier de piatra. De cele mai multe ori, acest tip de mobilier se foloseste pentru realizarea unui design industrial.
Plantele ca obiecte de decor
Lagom este un concept al stilului de viata din Suedia, care se concentreaza pe trairea cu cat mai putin stres prin atingerea echilibrului potrivit in fiecare aspect al vietii. Se folosesc plante verzi pentru a adauga o atmosfera linistita si placuta in casa.
Culoarea lemnului ars de soare
Tendinta de lemn gri-cenusiu este oficial demodata. In aceste zile, lemnul ce da impresia ca a fost lasat in soare, in tonuri de culoari maro pal a devinit rapid favoritul designerilor.
Elemente inspirate din natura
Si vorbind despre lemn, supraincarcarea tehnologica poate conduce catre dorinta pentru mai multe elemente naturale de-a lungul casei. In acest caz, incercati sa va inconjurati cu piese din lemn care sunt atat pragmatice, cat si elegante, cum ar fi scaunele de bar robuste si blatul din lemn masiv.
Stilul Wabi-Sabi
In cele din urma, este timpul sa va opriti obsesia asupra decorului care trebuie sa fie perfect, prin adoptarea stilului de design interior wabi-sabi. Acesta este o filosofie cu radacini in Japonia care gaseste frumusete in lucruri simple, naturale, care sunt imperfecte si epuizate. Obiectele tesute, inclusiv cosurile si rafturile din materiale fibroase, adauga o tenta reconfortanta, wabi-sabi.
Inlocuirea marmurii cu Terazzo
Da, marmura le este preferata multora deoarece este atat sofisticata, cat si clasica. Dar, in curand, piatra favorita poate fi detronata de coloratul terrazzo. Acesta este un material compozit durabil care, la fel ca marmura, este perfect pentru blaturi si podele. Chiar mai bine, terrazzo este disponibil intr-o gama nelimitata de culori impresionante.
Obiecte de decor in culori metalice
Culorile metalice se indreapta in centrul atentiei atat pentru mobilierul stralucitor, cat si ca tapet lustruit care ancoreaza un spatiu.
Înscrie-te la newsletter
Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.
Politica de folosire cookie-uri pe scurt
Acest site utilizează cookie-uri propii și de la terți pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Cookie-urile sunt stocate în browserul dvs. și ne oferă informații care ne ajută să îmbunătățim site-ul astfel încât dvs. să aveți o experiență de utilizare cât mai plăcută.
Puteți ajusta setările cookie-urilor folosite de noi cu ajutorul meniului de mai jos.
Cookie-uri necesare
Vor fi active doar cookie-uri de la WordPress sau Google. Acestea sunt necesare pentru ca site-ul să funcționeze optim.
Cookie-uri pentru monitorizare trafic
Google Analytics ne furnizează statistici anonime despre vizitatorii site-ului (ex. numar de vizitatori, timpul petrecut pe site, etc.) Acesta ne permite să determinam gradul de performanță al site-ului și ne ajută să îmbunătățim site-ul pentru ca dumneavoastră să aveți o experiență de navigare cât mai plăcută.
Vă rugăm să activați cookie-urile necesare mai întâi, pentru a putea activa cookie-urile de la terți.
Cookie-uri de marketing
Google Remarketing și Facebook Pixel ne ajută să vă livram reclame cu oferte promoționale bazate pe istoricul dumneavoastră de navigare în site.